Web Analytics
Skip to content

Så skapas Bitcoin

Bitcoinmining är den process som definierar skapandet av nya Bitcoins genom att lösa komplicerade matematiska problem som verifierar transaktioner i valutor online. När en bitcoin “minas”, eller bryts, framgångsrikt får minern en förutbestämd mängd Bitcoin. Denna process kallas för “bitcoin mining” just för att den liknas med “gold mining”, eller “guldgrävning” som man säger på svenska.

Bitcoin är en av de mest populära typerna av kryptovalutor, och som du säkerligen redan vet opererar de på ett decentraliserat datornätverk. När datorer i nätverket verifierar och bearbetar transaktioner skapas eller utvinns nya bitcoins. Dessa nätverksanslutna datorer, även kallat “bitcoin miners”, bearbetar transaktionen i utbyte mot en betalning i Bitcoin.

Bitcoin drivs av blockkedjan, som är den teknik som driver de flesta kryptovalutor. En blockkedja är en decentraliserad “huvudbok”, som styr alla transaktioner över ett nätverk. Tillsammans bildar godkända transaktioner block som sammanfogas för att bilda en kedja; därav namnet blockkedjan. Bitcoin mining är således den process som definierar att lägga till ett block i blockkedjan. Om du är intresserad av att lära dig mer om blockkedjan och hur denna används för att köpa kryptovaluta som Bitcoin finns det nyttigt läsmaterial att tillgå hos https://kopakrypto.se/.

Utvecklingen av Bitcoin mining

Bitcoin mining är något som genomförs att flitiga privatpersoner själva. Det vill säga att du själv kan bli en bitcoin miner om du önskar. Men innan vi vägleder dig i hur du blir en Bitcoin miner vill vi gärna förklara lite hur miningindustrin har utvecklats och ser ut idag.

Bitcoin introducerades 2009 och då fanns det en så kallad mining-funktion inbyggd i Bitcoinprogrammet där man helt enkelt klickade på “Generate coins” för att komma igång med att skapa blocken.

Så småningom började miners inse att man kunde utvinna Bitcoin betydligt snabbare, nämligen med hjälp av datorns grafikkort (GPU). Detta var redan i december samma år.

Grafikkort var bättre på att skapa bitcoins än vanliga processorer eftersom de var bättre på den matematiska uträkningen. Det fanns dock ännu bättre sätt att göra det på. Snart kom de på att kunna använda sig av FPGA; en programmerbar, integrerad hårdvara vars funktion programmerar på väldigt låg nivå.

FPGA användes under några år, men sedan uppkom ännu en utvinningsmetod: ASIC. Detta är en hårdvara som specifikt utformades för mining, och denna process blev tillgänglig för allmänheten 2013.

Så blir du själv en Bitcoin “miner”

Det finns i allmänhet tre grundläggande komponenter för miningprocessen: kryptoplånboken samt mjuk- och hårdvaran för mining. Du måste ha en kryptoplånbok för att kunna bevara alla dina Bitcoins som du utvinner. Kryptoplånböcker är krypterade bankkonton för kryptovaluta. Det finns många variationer av dessa kryptoplånböcker som vi rekommenderar att du sätter dig in i.

De flesta mjukvaror för kryptomining är gratis att ladda ner och använda, och de är tillgängliga för olika operativsystem.

Hårdvaror kan vara den tuffaste komponenten gällande kryptomining. Du kommer behöva en kraftfull dator, kanske till och med en som är speciellt designad för mining. Det är faktiskt på grund av detta som Bitcoinmining ses som ett växande miljöproblem. Men, man hoppas på att miningprocessen i framtiden ska kunna bli mer miljövänlig.